Posted by : Yondaime 17 Eylül 2016 Cumartesi

Dokunmatik telefon (yada smartphone yada ne derseniz) aldığımdan beridir hatta öncesinde bile bir Wallpaper hiç ama hiç telefonumda değişmedi, 2010'da bu yana sürekli olarak kullandığım bir Wallpaper'dır yandaki resim. Hep merak ettiğim "Resmi kim çizdi ve orijinali nasıl?". O zaman ki Google ile şimdi ki Google arasında aşırı derece fark var. O zaman resimle arama yapamıyordunuz hatta farklı sitedeki resmi Chrome ile aratma özelliği de yoktu. Geçen gün eski resimleri karıştırırken Facebook'umda yine bu resme rastladım ve kafamda olan 2 sorunun cevabını aradım.

"Resmi kim çizdi ve orijinali nasıl?"

Bugün çizeni ve resmin orijinali buldum. Özellikle resmin tüm boyutlarını burada vereceğim. Çünkü ilk gördüğüm andan bu yana bu resim beni farklı düşüncelere götürmüştür. Bende uyandırdığı en büyük etki ise aykırılıktı!? Kim bilir sizde nasıl geldi? Bazıları bu yazımı okuyacak mı bilmiyorum? Özellikle de çizer ve resimleri hakkında! Okuyanlardan tek ricam yandaki resmi duvarıma asmak istiyorum yüksek çözünürlükle ilgili problemi var, elinde eğer varsa gönderebilir misiniz?

Sözü fazla uzatmadan bu çizeri size tanıtayım: Luis Royo!

Luis Royo, (1954 Olalla, Teruel, İspanya)İspanyol asıllı illüstrasyon sanatçısı. Sanatçı son yıllarda heykeltıraşlık da yapmaktadır.
Luis Royo'nun ayrıca kitapları, sergileri, Müzik CD kapak tasarımları, Tarot kağıtları, Roman Kapakları, ve video oyunları gibi birçok eseri bulunmaktadır. Dünya çapında yayınlanan kitaplara toplanan eserleri ünlüdür. (Wikipedia)
Sadece bu kadar mı? Hayır!

Luis Royo, 1954 yılında İspanya'nın Teruel Bölgesi'indeki Olalla adlı küçük bir kasabada doğmuştur.O dönemki siyasi karışıklık ortamı nedeniyle küçük yaşlarda ailesiyle Zaragoza'ya yerleşmiş ve kendisini efsane yapacak adımları ilk kez bu şehirde atmıştır.



Küçük yaşında, öğretmeninin verdiği çizimlerin bire bir kopyalarını sadece bakarak cam zeminli çalışma masalarının üzerine çıkarabilmesiyle resme olan yeteneği keşfedimiştir Royo'nun. Öğretmenlerinin de telkinleriyle ressamlık, dekorasyon ve iç mimarlık eğitimine yöneldi.



70'lerin başında öğrendiği tüm teknikleri karıştırarak kendine has bir tarz yakalayan Luis Royo, açtığı kişisel sergilerle yüz binlerce sanat severi sergilerine çekmeyi başardı. 70'lerin sonuna gelindiğinde, yetişkinler için düzenlenen çizgi roman ve karikatür çalışmalarına ağırlık verdi. 80'li yılların başlarında çalıştığı mimarlık ofisinden istifa eden Luis Royo, kendisini tamamen çizgi romana adadı.



Takip eden yıllarda çalışmaları Comix International ve Rambla gibi dergilerde yayınlandı. 1983'te Zaragoza'da düzenlenen çizgi roman fuarında Rafael Martínez ile tanışarak çizimdeki esas tarzını belirledi. Martínez'in ona Norma Editorial için yapmasını istediği illüstrasyonlar sayesinde günümüze kadar gelen başarıların ilk adımını attı. Çalışmalarının sonucunda elde ettiği başarılar çok hızlı ilerlemesini sağladı ve uluslararası bir sanatçı oldu.



ABD, İngiltere ve İsveç'in en iyi yayın evlerinde; Tor Books, Berkley Books, Avon, Warner Books, Batman Books gibi kapak illüstrasyonları yayınlandı. Heavy Metal ve National Lampoon gibi Amerikan dergileri ve Cimoc, Comic Art, Ere Comprime, Total Metal gibi Avrupa dergileri, Luis Royo'nun illüstrasyonlarını kapak olarak kullanmaya başladılar. Royo'nun eserleri sadece dergi kapakları değildi. Sanatçı bu yıllarda birçok bilgisayar ve video oyununa da illüstrasyonlar oluşturdu.



1992 yılında kendisini yıllar önce bir illüstratör olarak keşfeden sanatçıdan bir teklif aldı ve ilk derleme eseri Woman adlı albümünü yayınladı. Bu eserinden sonra ''kadın'' figürlerine ağırlık vererek çalışmalarına bu şekilde devam etti. 1994 yılında konusu farklı bir dünyada geçen kitabı, Malefic yayınlandı.



Luis Royo bu eserinden sonra tamamen çizgisini bulmuş oldu. Aynı yıl Woman adlı eseri hakkında Amerikan dergisi Penthouse'da bir makale yayınlandı. Women ve Malefic başta olmak üzere Tattoos, Secrets, III Millennium, Dreams, Evolution, Vision gibi efsane olmuş 50'den fazla kitap ve çizgi roman çıkarmıştır.


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © 2013 Garip Yazılar - Shiroi - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -